Data & Good Health

AI & ChatGPT: van innovatie naar toepassing in de zorg

Joost Huiskens | Lead Academische Ziekenhuizen @ Microsoft | 11:30 - 12:15 uur (Kapel)
Boek je dagticket
Aangeboden door

Joost Huiskens

ChatGPT in healthcare

De geavanceerde AI-technologie achter ChatGPT belooft een revolutie teweeg te brengen in de gezondheidszorg met tal van baanbrekende toepassingen. In deze deepdive sessie verzorgd door Microsoft (een van de intitiatiefnemers van OpenAI, bedrijf achter ChatGPT) komen de meest spraakmakende en revolutionaire toepassingen aan bod.

Denk bijvoorbeeld aan de impact op Telezorg, die na de COVID-19 pandemie een sterke opmars heeft gemaakt, ChatGPT kan deze transformatie ondersteunen met virtuele assistenten voor het plannen van afspraken, behandelingen en medische gegevensbeheer.

Ook klinische beslissingsondersteuning kan profiteren van de real-time, op bewijs gebaseerde aanbevelingen van ChatGPT, zoals het signaleren van geneesmiddelinteracties en het aanbieden van behandelingsmogelijkheden. Ook kan het systeem medische dossiers samenvatten en zorgprofessionals helpen met het stroomlijnen van hun werk.

Wat te denken van real-time vertaling van medisch jargon en technische termen, wat patiënten in staat stelt om hun diagnose en behandeling beter te begrijpen. Daarnaast kan ChatGPT klinische onderzoeken ondersteunen door patiënten te identificeren die geschikt zijn voor deelname.

Symptoomcheckers kunnen accurater en betrouwbaarder worden met ChatGPT, waardoor patiënten betere begeleiding krijgen over wanneer medische hulp nodig is. Medisch onderwijs kan ook profiteren, met directe toegang tot relevante informatie en bronnen voor zorgprofessionals en studenten.

Potentiële toepassingen van ChatGPT zijn onder meer geestelijke gezondheidszorg, patiëntmonitoring op afstand, medicatiebeheer, ziektesurveillance en medisch schrijven. Ondanks deze indrukwekkende mogelijkheden, blijft menselijk toezicht en oordeel cruciaal. ChatGPT kan echter een waardevolle aanvulling zijn op de huidige gezondheidszorgsystemen en de kwaliteit van de zorg aanzienlijk verbeteren. 

Wat dat betekent voor het zorglandschap en hoe zorgprofessionals met de ongelimiteerde mogelijkheden van ChatGPT moeten omgaan, hoor je in deze prikkelende deep dive. Houd deze pagina in de gaten voor meer informatie over deze sessie.