Data & The Next Gen

Kwantumcomputers ontrafeld: van moeilijkheden tot mogelijkheden

Julian van Velzen | Hoofd van het Capgemini Quantumlab | 14:45 - 15:25 uur
Boek je dagticket
Aangeboden door

Julian van Velzen

Als hoofd van het Capgemini quantumlab leidt Julian van Velzen een wereldwijd netwerk van quantumexperts, partners en faciliteiten. Het lab richt zich op Sensing, Communicatie en Computing. Samen met klanten verkent Capgemini hier de weg naar een quantumvoordeel voor complexe zakelijke en maatschappelijke vraagstukken. Julian heeft een achtergrond in gecondenseerde materie fysica van de Universiteit van Amsterdam en heeft diverse andere functies, waaronder het vertegenwoordigen van Nederland in het Europese quantumconsortium (QuIC) en het medeoprichten van de quantum gateway foundation.

Kwantumcomputers ontrafeld: van moeilijkheden tot mogelijkheden

Stel je voor dat je een computer hebt die superkrachten bezit. Een computer die in staat is om complexe problemen op te lossen waar zelfs de slimste wetenschappers moeite mee hebben. Klinkt dat niet magisch? Er bestaat een nieuwe soort computer, een kwantumcomputer, die in de buurt komt van zo’n computer met superkracht. Deze nieuwe kwantumcomputer zal tal van industrieën ontwrichten: van de financiële wereld tot de gezondheidszorg.

Kwantumcomputers zijn helaas nog wel erg moeilijk: kwantumbits (qubits) hebben veel ruis, zijn moeilijk te maken en vereisen een nieuwe manier van programmeren. Dat betekent helaas ook dat de kwantumcomputers van vandaag nog niet tot heel veel in staat zijn.

In deze deepdivesessie zul je leren waarom kwantumcomputers moeilijk zijn, wat je er (in de toekomst) mee kan en je zal zelfs een kwantumcomputer in actie zien. Doe mee in deze sessie en maak je klaar voor een toekomst waarin kwantumcomputers onze wereld transformeren op manieren die we ons nu nog niet kunnen voorstellen!