Data & Future Mobility

De interactie tussen de AI Act en de AVG

Femmie Schets | Associate / Lawyer @ Holla Legal & Tax | 16:15 - 17:00 uur (Area 2)
Boek je dagticket

Femmie Schets

Femmie Schets is advocaat bij Holla legal & tax en is gespecialiseerd in het privacy- en gegevensbeschermingsrecht, onder meer in de sectoren zorg en welzijn, de zakelijke dienstverlening, telecom en de publieke sector. Femmie houdt zich bezig met uiteenlopende vraagstukken op het gebied van data, zoals het gebruik van persoonsgegevens in samenwerkingsverbanden, datalekken en beveiliging van data, (wetenschappelijk) onderzoek met data en de nieuwe AI Act. Femmie is ook een Certified Information Privacy Professional (CIPP/E). Dit is een beschermde titel van de International Association for Privacy Professionals. Femmie zal namens Holla spreken op vrijdag 23 juni 2023 tijdens een future mobility sessie. 

Lees hier meer over Femmie of kom in contact met haar via LinkedIn.

Femmie zal aanwezig zijn met haar collega Kim de Bonth. Kim de Bonth is advocaat en partner bij Holla legal & tax en leidt het Holla privacyteam. Kim heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot dé specialist op het gebied van het privacy- en gegevensbeschermingsrecht. Bescherming van privacygevoelige informatie krijgt veel aandacht en wordt in deze tijden van digitalisering steeds noodzakelijker geacht. Ook Kim is een Certified Information Privacy Professional (CIPP/E).

Lees hier meer over Kim of kom in contact met haar via LinkedIn.

De interactie tussen de AI Act en de AVG

Kunstmatige intelligentie of artificial intelligence (‘AI’) is inmiddels niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Een recent veelbesproken voorbeeld van AI is natuurlijk ChatGPT, maar er zijn vele andere voorbeelden waarin AI wordt toegepast. Denk bijvoorbeeld aan zelfrijdende auto’s, beeldherkenning en slimme stoplichten.

De inzet van AI levert zonder meer economische en maatschappelijke voordelen op. Wel is iedereen het erover eens dat AI goed gereguleerd moet worden.

In dat kader heeft de Europese Commissie een voorstel gedaan voor een verordening tot vaststelling van Europese regels over AI: de zogenoemde AI Act. Hierin worden sommige toepassingen van AI verboden, zoals bijvoorbeeld een sociaal kredietsysteem zoals we dat in China kennen. Daar willen we in Europa niet aan. Maar voor de overgrote meerderheid zal AI worden toegestaan, waarbij eisen worden gesteld die zwaarder zijn naarmate de impact op mensen groter is.

In onze bijdrage gaan wij in op de kaders die de AI Act in juridisch opzicht biedt. Dit doen wij aan de hand van een concrete casus, zodat u direct feeling krijgt bij de regels die hier van belang zijn. We onderzoeken in onze bijdrage ook de vraag op welke wijze de reeds bestaande privacywetgeving - de Algemene Verordening Gegevensbescherming (‘AVG’) - hierin een rol speelt. Deze interactie tussen de AI Act en de AVG is van belang. Neem bijvoorbeeld een zelfrijdende auto. Een dergelijke auto registreert niet alleen persoonsgegevens van diegene die de auto bestuurt, maar verwerkt door middel van zijn camera mogelijk ook veel persoonsgegevens van personen in zijn omgeving. Die moeten worden beschermd.

We gaan in onze bijdrage in op de vraag wat alle regels voor de praktijk betekenen: hinderen ze innovatie, of is er in de Europese Unie een goede balans gevonden tussen het belang van economische vooruitgang en de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van mensen? Dit is een onderwerp dat de gemoederen danig bezighoudt, dus we rekenen op een levendige discussie!