Data & Good Health

River Blindness: Global Data Science Challenge (ENG)

Daniel Kühlwein | 15:15 - 16:00 uur (Kapel)
Boek je dagticket
Aangeboden door

Daniel Kühlwein

Aan de Radbout Universiteit in Nijmegen behaalde Daniel zijn Ph.D. in Filosofie en Kunstmatige intelligentie. Inmiddels werkt hij als Managing Data Scientist bij de AI Center of Excellence en is hij de drijvende kracht achter de Global Data Science Challenge.

River Blindness: Global Data Science Challenge

Jaarlijks wordt de Global Data Science Challenge (GDSC) uitgeschreven om met de kracht van nieuwe AI-modellen ingrijpende uitdagingen uit de echte wereld aan te pakken. In de meest recente editie van de GDSC werden AI en Deep Learning oplossingen toegepast om River Blindness (Onchocerciasis) effectiever te bestrijden. Een ziekte waar ruim 20 miljoen mensen aan lijden en al bij ruim 1 miljoen mensen tot permanent zichtverlies heeft geleid.

Dr. Daniel Kühlwein is kartrekker van het project dat geïnitieerd is door het AI Center of Excellence van Capgemini. In deze sessie laat hij zien hoe AI is gebruikt om testen te standaardiseren en het onderzoek naar weefselmonsters versnellen. Waarmee naar verwachting maanden gewonnen kunnen worden in het de klinische onderzoeken naar de ziekte.

In deze deepdive neemt Daniel ons mee in de stappen die hij en zijn team doorliepen om o.a. met deep-learning modellen de visuele diagnoses van weefsels. Ook laat hij zien hoe de opzet van GDSC gebruikt kan worden om de kansen die AI bieden in de gezondheidszorg te versnellen. Wat betekent dit voor de snelheid waarmee effectieve medicijnen ontwikkeld kunnen worden? En wat gebeurt er als we de kennis van experts over de gehele wereld ontsluiten om snel tot oplossingen op acute problemen te komen?